Novorođenčad i mala djeca

Naučiti svoje dijete dobrim navikama u oralnoj higijeni rezultirat će doživotnim zdravim osmijehom, jer morate znati da bez obzira što vaše dijete nema vidljive zube, ne znači da ne mogu dobiti karijes.

 

Kada zubići krenu rasti…

Dok beba ne dobije prvi zub, i ona i roditelji moraju izdržati mnogo. Ovdje ćete saznati kada i kojim redoslijedom zubi niču, kako ih njegovati i što će pomoći vašem djetetu da preboli to neugodno razdoblje za njih.

Simptomi rasta zubi

Prije nicanja zubića moguće je da desni budu izrazito crvene, otečene i osjetljive na dodir, pa bi se dijete moglo pobuniti prilikom stavljanja hladnog obloga na desni, no vrlo brzo će primijetiti da mu hladnoća smanjuje bol i prihvatiti gumenu hladnu igračku ili oblog. Iako se često povišena tjelesna temperatura povezuje sa rastom zubića, to nije u potpunosti točno. Potrebno je obratiti pažnju i na ostale simptome, jer poznato je kako povišena tjelesna temperatura ukazuje na to da je u tijelu došlo do neke infekcije protiv koje se tijelo bori upravo povišenom temperaturom. Pojačano izlučivanje i gutanje sline može dovesti do proljeva kod djece, a samim time veća je mogućnost da se pojavi pelenski osip. Kod izbijanja zubića prisutan je i nasljedni faktor. Ukoliko su vama vrlo rano ili izrazito kasno niknuli zubi, moguće je da se isto ponovi sa vašim djetetom. Nesanica i razdražljivost su također jedni od najčešćih simptoma rasta zubića.


Stižu nam prvi zubići

Malen broj djece (jedno na 2000 do 3000) na svijet dolazi s malim šiljastim zubićima, dok ostali svoj prvi zubić obično dobivaju između 5. i 8. Mjeseca. Međutim, katkad zubić zna iznenaditi i nešto ranije u 4. mjesecu ili pak mnogo kasnije s navršenom prvom godinom života. Razloga za zabrinutost u oba slučaja nema sve dok dijete fizički i psihički normalno napreduje, veselo je i živahno.
Kao i kod prvog zubića, ni nicanje ostalih zubića nećemo uvijek moći točno predvidjeti. Tu nas također očekuju iznenađenja koja su uvjetovana evolucijskim razvojem, ali i genetskim naslijeđem direktno sa roditelja.

Raspored nicanja zubi

Na rast mliječnih zubi majka utječe već tokom trudnoće putem svoje prehrane. Ukoliko se dogodi da se dijete rodi sa malenim sjekutićima (što se događa vrlo rijetko) oni obično vrlo brzo ispadnu i zamijene ih novi mliječni zubići. Ovdje ćemo navesti redoslijed kojim najčešće zubići niču, no naravno, neće uvijek nicanje ići upravo ovim redoslijedom, ali će većina djece do navršene 2. godine života imati 20 mliječnih zubića.

 • donje dvije jedinice(najčešće u dobi nakon 6.mjeseca, no moguće je nicanje već nakon 2. mjeseca)
 • gornje dvije jedinice (nakon 9. mjeseca života)
 • gornje dvije dvojke (između 10. i 12. mjeseca)
 • donje dvije dvojke (nakon 12. mjeseca)
 • Gornje dvije četvorke (nakon 14. mjeseca)
 • donje dvije četvorke (nakon 16. mjeseca)
 • gornje i donje trojke (oko 24. mjeseca)

Popratne tegobe

Popratne tegobe nicanja mliječnih zubi razlikuju se od djeteta do djeteta: neka djeca ih gotovo i ne primjećuju dok drugu potpuno obuzmu pa nemaju apetita, obrazi su im crveni i hrapavi, plačljiva su i razdražljiva, loše spavaju, guraju sve što im dođe pod ruku u usta, rado žvaču i vlastite šačice i pojačano sline. Neke bebe uz sve navedeno dobiju i proljev, pelenski osip, osip po cijelome tijelu, laganu temperaturu i hunjavicu – popratne pojave oslabljenog imuniteta u tom razdoblju. Kako bi si bebe olakšale obično počinju sve što im dođe pod ruku stavljati u usta. Upravo iz tog razloga pobrinite se da sve igračke s kojima dijete dolazi u kontakt budu čiste. Mogući su i ugrizi, no imajte na umu da dijete grize samo kako bi si olakšalo bol.


Kako pomoći bebi kada počnu rasti zubi?

Danas postoje mnogobrojne igračke sa gel punjenjem ili s mogućnošću punjenja vodom koje se stavljaju u hladnjak na neko vrijeme te se daju djetetu kako bi im hladilo desni i time smanjilo bol. Ukoliko su vašem djetetu neki zubi već niknuli provjerite da li je gumena igračka dovoljno čvrsta i debela da ju dijete ne bi moglo pregristi. Ukoliko umjesto igračke dajete djetetu rashlađenu mrkvu ili jabuku, svakako budite cijelo vrijeme prisutni kraj djeteta kako ne bi slučajno odgrizlo dio kojim bi se moglo ugušiti. Postoje i mnogobrojni gelovi koji se djetetu utrljavaju na desni i djeluju ublažujuće, no svakako preporučujemo savjetovanje s liječnikom prije nanošenja takvih preparata, ali i izbjegavanje ukoliko vaše dijete nema vrlo izražene tegobe zbog rasta zubića. Isto tako, ukoliko primijetite da vaše dijete i najmanji dodir desni boli, upitajte liječnika kada i smijete li djetetu dati malenu dozu paracetamola kako bi se bol ublažila ili koji bi vam gel preporučio, jer danas postoji velika paleta proizvoda koji olakšavaju rast zubića kod beba.

Ukratko:

 • nešto hladno i tvrdo za žvakanje ublažava osjećaj zategnutosti u ustima. Bebe često vole ohlađene, ali ne i zamrznute igračka za glodanje. Isto tako mogu poslužiti i komadići mrkve, kolerabice ili jabuke iz hladnjaka ili tvrda korica kruha (davati samo pod nadzorom radi opasnosti od gutanja!); korijen ljubičice (ljekarna) ublažuje bol
 • nježna masaža vršaka bebinih nožnih prstića – ondje se nalaze refleksne zone zubala
 • upaljenim desnima pomaže čaj od kamilice ili kadulje, odnosno odgovarajuća tinktura koja se higijenskim štapićem nanosi na desni
 • pomaže i homeopatija: kod vrućih obraza, nemira, plača, pelenskog osipa ili proljeva umetnite tri kuglice Chamomilla D6 ili D12 u unutarnji dio obraza djeteta

Pravilna njega

Čim izbije prvi zubić, počinje i njegovo pranje. Za početak je dovoljno očistiti ga ujutro i navečer posebnom četkicom za zube koja se natakne na prst – što je istovremeno izvrsna masaža. Ako dijete surađuje, odmah se može početi koristiti prava četkica za zube (najkasnije nakon drugog zuba). Najbolja je ona koja ima sasvim malu glavicu i izrazito mekana plastična vlakna. Kada niknu svi mliječni zubići, najbolje ih je njegovati četkicom s duljim vlaknima, uskom glavicom i nešto debljom drškom zgodnom za držanje – njome dijete može početi samo vježbati pranje zubića. A kada bi trebalo početi s korištenjem paste za zube ? Od prvog mliječnog zubića, kažu stomatolozi. Dječja pasta za zube koja sadrži florid jača zubnu caklinu i sprječava stvaranje karijesa. Minimalna doza će biti sasvim dovoljna. Ako se dobro razmaže po vrhovima četkice, ne može se progutati.


Što budi želju za pranjem zubi:

 • budite dobar primjer, djeca uče oponašajući vas
 • od njege zubi napravite lijep ritual – tako će vrlo brzo postati uobičajena
 • pranje zuba neka bude igra. I katkada se koristite trikovima kada dijete baš ne želi otvoriti usta: npr reći: “Aaaa”, tada se ustašca bebe često automatski otvore. Ili nasmijavati dijete i pri tome brzo četkicom istrljati zubiće

Što zube održava zdravima:

 • od godine dana umjesto bočice piće dajte u čaši ili šalici
 • što manje kiselog i slatkog, pri čemu nije važna količina već učestalost. Dakle, ako se već gricka i piju slatki sokovi, neka to barem bude samo ponekad
 • ne stavljajte u usta djetetovu dudu varalicu i pribor za jelo da bi se spriječio prijenos bakterija karijesa u bebina usta

Rast zubića može oslabiti djetetov imunitet

Nicanje zubića često je bolno i popraćeno svrbežom, zbog čega su djeca razdražljiva i nervozna. Takvo stanje zna stvoriti probleme sa spavanjem i jelom što iscrpljuje organizam i imunitet pa je dijete u doba nicanja zubića podložnije bolestima. Ima li dijete visoku temperaturu (iznad 38,5 stupnjeva) ili proljev, to mogu biti ozbiljni simptomi infekcija kod kojih ne treba odmahnuti rukom i protumačiti ih rastom zubića. Visoku temperaturu obavezno skidajte, a kod proljeva dajte djetetu dovoljno tekućine kako ne bi dehidriralo.
Rast zubi varira od djeteta do djeteta tako da je vrlo teško definirati univerzalan period kada zubići počinju nicati i do kada bi svi mliječni zubi trebali izrasti. Obično se za početak rasta zubi uzima period nakon navršenih šest mjeseci života, no postoje slučajevi kada djeci zubići započnu rasti već sa dva ili tri mjeseca starosti ili tek nakon navršene prve godine. Vrlo je malen broj, tek jedna na dvije do tri tisuće beba koje se rađaju sa zubićima, koji su šiljasti i vrlo oštri. Mliječni zubići obično izrastu svi do navršene 3. godine.


Hoće li rast zubi biti bolan za dijete?

I odgovor na ovo pitanje razlikuje se od djeteta do djeteta. Dok kod jednih rast zubića prođe neprimjetno, kod drugih je popraćen mnogobrojnim simptomima. Simptomi se mogu javiti čak i mjesec do dva prije nicanja zubića. Ako je vaša beba nervozna, nemirno spava i pojačano slini, najvjerojatnije se radi o simptomima nicanja zubi. Kako bi si bebe olakšale obično počinju sve što im dođe pod ruku stavljati u usta. Upravo iz tog razloga pobrinite se da sve igračke s kojima dijete dolazi u kontakt budu čiste. Mogući su i ugrizi, no imajte na umu da dijete grize samo kako bi si olakšalo bol.

Zanemarivanje mliječnih zubi pogrešan je postupak brojnih roditelja. Slijedi sedam koraka za očuvanje zdravih zubi:

1. Sa njegom počnite rano

Vaše dijete treba k zubaru kada napuni godinu dana. Ukoliko odmah krenete na preglede koji će biti preventiva uštedjet ćete, uz djetetovo zdravlje, i puno novaca. U razdoblju od 5 godina troškovi će biti 40% niži ukoliko ste na vrijeme krenuli zubaru.

2. Koristite četkicu i konac

Posjet zubaru je naravno samo dio plana. Četkanje je bitno od samog početka. Nemojte misliti da mliječni zubi ne trebaju četkanje. Potrebno je njegovati i desni. Koristite blage četkice, gazu ili mekane ručnike kojim ćete očistiti zubiće.
Kasnije koristite četkicu i zubnu pastu dva puta dnevno. Zubni konac počnite koristiti kada se zubi dodiruju. Zamolite svog stomatologa da vam preporuči proizvode te da vam pokaže tehniku korištenja konca. Savjetujte se i o tome kada je dobro početi koristiti vodicu za ispiranje. Najvažnije je da njegujete zube prije spavanja kako bi ih održali zdravima.

3. Izbjegavajte bočice u krevetiću

Godinama liječnici i pedijatri upozoravaju kako nije dobro staviti dijete na spavanje s bocom mlijeka, soka ili čaja u krevetiću. Mnogi roditelji ne razmišljaju o tome koliko to štetno može biti za zdravlje usne šupljine. Šećer u tekućini ostaje na zubima što pogoduje stvaranju bakterija i razvijanju karijesa. Ukoliko na vrijeme ne idete na preglede mogu se razviti bolesti koje mogu utjecati na rast, učenje te govor. Ako morate djetetu dati bocu u krevetiću dajte mu samo vodu.

4. Izbjegavajte sok u bočici

Boce u krevetiću nisu jedini problem. Drugi problem je kada djeci dajete sokove umjesto vode i mlijeka. Često je riječ o soku u bočici za odraslu djecu kada djeca prelaze sa dojenja na bočicu i uče koristiti običnu šalicu.
Roditelji pogrešno misle kako je sok najbolji izbor za piće. Velika potrošnja soka povezana je, osim s karijesom, s pretilosti. Sok treba ograničiti na dnevnoj bazi dnevne prehrane kao i slatke obroke. Preporuka je 1,5 dcl dnevno.

5. Korištenje dude

U prvoj godini života korištenje dude može pomoći pri prevenciji sindroma iznenadne smrti djeteta. Možete koristiti dudu kada vaše dijete ide na spavanje, no nemojte mu je ponovno stavljati nakon što zaspi. Dugotrajna uporaba može biti opasna za zdravlje zubi. Prejako i predugo korištenje dude može utjecati na to kako će zubi izrasti i stvoriti nepravilan zagriz. Preporuča se koristiti dudu dok su djeca dojenčad, ali ne i za djecu koja već hodaju. Dugoročno korištenje nije dobro. Najbolje je koristiti ih do druge godine života.

6. Izbjegavajte lijekove za djecu

Mnogi lijekovi za djecu su slatkog okusa i tako povećavaju rizik od karijesa. Lijekovi za kronične bolesti se lakše razgrađuju i imaju manje štetnih tvari za zube. No ti isti lijekovi mogu uzrokovati gljivične infekcije- tzv. oralni drozd. Ova infekcija stvara ”kremastu skutu” poput mrlje na jeziku. Ako vaše dijete koristi takve lijekove pitajte vašeg liječnika i stomatologa koliko često morate četkati zube.

7. Ustrajte na oralnoj higijeni

Roditelji često popuste jer se njihova djeca često znaju pobuniti kada je riječ o četkanju i oralnoj njezi. No potrebno je uvijek iznova napominjati djeci koliko je to važno.

Potrebno je pomoći djeci pri četkanju jer oni još uvijek nemaju tako fino razvijene motoričke sposobnosti sve do 6. godine. Isto tako, vještine za čišćenje koncem nemaju negdje do 10. godine. Neka četkanje bude na rasporedu u vrijeme kada dijete nije previše pospano.

Isto tako uključite svoje dijete u cjelokupan proces. Dopustite mu da odabere pastu za zube u trgovini. Shvatite što ga motivira pa mu na primjer kupite šarenu četkicu koja će ga razveseliti. Pripremite sitne nagrade za djecu. Možete naći mjesto gdje ćete lijepiti naljepnice svaki put kada dijete opere zube.

Comments

comments