Bolesti desni povezane s visokim krvnim tlakom

Osobe s parodontitisom imaju veću vjerojatnost za visoki krvni tlak (hipertenzija), pokazala su nedavna studija koju su objavili znanstvenici sa UCL Eastmanovog dentalnog  Instituta.

Studija je objavljena u časopisu Cardiovascular Research, časopisu Europskog društva za kardiologiju (ESC).

Autor, profesor Francesco D´Aiuto, sa UCL Eastmanovog dentalnog instituta, Ujedinjeno Kraljevstvo, izjavio je: „Primijetili smo linearnu povezanost – što je teži parodontitis veća je vjerojatnost hipertenzije.

“Nalazi sugeriraju da pacijenti s bolestima desni moraju biti obaviješteni o riziku i dati im savjete o promjenama načina života kao što su vježbanje i zdrava prehrana, kako bi se spriječio visoki krvni tlak.”

Visoki krvni tlak utječe na 30–45% odraslih i vodeći je globalni uzrok prerane smrti, dok parodontitis pogađa više od 50% svjetske populacije.

Okidač srčanog udara

Hipertenzija je glavni sprječivi uzrok kardiovaskularnih bolesti, a parodontitis je povezan s povećanim rizikom od srčanog i moždanog udara.

Profesor D’Aiuto dodao je: ‘Hipertenzija bi mogla biti pokretač srčanog i moždanog udara u pacijenata s parodontitisom.

“Prethodna istraživanja sugeriraju povezanost između parodontitisa i hipertenzije te da bi dentalni tretman mogao smanjiti povišeni krvni tlak, rezultati do danas nisu uvjerljivi.”

Ukupno je 81 studija iz 26 zemalja bila uključena u metaanalizu, a umjereni do teški parodontitis bio je povezan s 22% povišenim rizikom od hipertenzije, dok je teški parodontitis povezan s 49% višim izgledi hipertenzije.

Vodeća autorica dr. Eva Munoz Aguilera sa UCL Eastmanovog Dentalnog instituta izjavila je: ‘Primijetili smo pozitivan linearni odnos, kako bolest desni postaje sve teža, krvni tlak raste.

Prosječni arterijski krvni tlak bio je viši u pacijenata s parodontitisom u usporedbi s onima bez  te bolesti.

To je iznosilo 4,5 mm Hg veći sistolični tlak i 2 mm Hg veći dijastolički tlak.

Profesor D’Aiuto izjavio je: “Čini se da postoji kontinuitet između oralnog zdravlja i krvnog tlaka u zdravim i bolesnim stanjima.

Dokazi koji ukazuju da bi parodontna terapija mogla smanjiti krvni tlak ostaju neuvjerljivi.

U gotovo svim intervencijskim studijama krvni tlak nije bio primarni ishod.

Randomizirana istraživanja potrebna su za određivanje utjecaja parodontne terapije na krvni tlak. ”

Obzirom na potencijalne razloge povezanosti stanja, bolesti desni i pridruženih oralnih bakterija koje dovode do upale u cijelom tijelu, što utječe na rad krvnih žila.

Uobičajena genetska osjetljivost također bi mogla igrati ulogu, zajedno s zajedničkim čimbenicima rizika, poput pušenja i pretilosti.

Profesor D`Aiuto naveo je: ‘Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se ispitalo imaju li pacijenti s povišenim krvnim tlakom vjerojatnost oboljenja desni.

“Čini se da je razborito dati oralni zdravstveni savjet onima koji imaju hipertenziju.”

Reference

Aguilera EM, Suvan J, Buti J i sur. Parodontitis je povezan s hipertenzijom. Sustavni pregled i meta-analiza. Cardiovasc Res. 2019.

 

  1. ESC / ESH smjernice za liječenje arterijske hipertenzije. Eur Heart J. 2018; 39: 3021–3104. doi: 10,1093 / eurheartj / ehy339. 2019

 

https://www.dentistry.co.uk/2019/09/24/gum-disease-linked-high-blood-pressure/?utm_medium=email&utm_campaign=Weekly%20Dentistrycouk&utm_content=Weekly%20Dentistrycouk+CID_8117a6eb326b88f65123f07ae69f77d4&utm_source=Newsletter&utm_term=Gum%20disease%20linked%20to%20high%20blood%20pressure

Comments

comments