Okanite se slatkih bezalkoholnih pića, pijte vodu

Okanite se slatkih bezalkoholnih pića, pijte vodu: nova studija pokazuje slatka pića povezana s povećanim rizikom od smrti

  1. rujna 2019. godine

 

Već nekoliko godina doktori dentalne i opće medicine, upozoravaju na pijenje previše slatkih pića zbog opasnosti koju predstavljaju za sveukupno zdravlje. Nova studija dala je obilje razloga da se šećeru kaže ne.

Zapanjujuća nova istraživanja otkrila su povezanost između konzumiranja slatkih pića i povećanog rizika od smrti u usporedbi sa ukupnim uzrocima.

Studija je obuhvatila više od 450 000 ljudi u Europi i pokazala da su oni koji su pili dva ili više bezalkoholnih pića dnevno bili više izloženi riziku umiranja od srčanih bolesti, bolesti crijeva i moždanih udara.1

Istraživači su, kao dio studije, razmotrili konzumaciju bezalkoholnih pića od Velike Britanije, Francuske do Španjolske.

Dr Nigel Carter OBE, izvršni direktor Zaklade za oralno zdravlje, smatra da su otkrili sjajan podsjetnik da je prehrana prepuna šećera izuzetno štetna za naše blagostanje.

Dr Carter izjavljuje: “U Ujedinjenom Kraljevstvu imamo jednu od najviših stopa konzumacije šećera na svijetu.

„Ovo zastrašujuće istraživanje otvorilo je oči i podsjetilo nas da prekomjerne količine šećera mogu biti stvarno štetne za naše zdravlje.

„Dodani šećer glavni je krivac kad se radi o nekoliko vodećih kroničnih bolesti, uključujući propadanje zuba, dijabetes i bolesti srca. Gubitak koji nastane jednostavno se ne može zanemariti. Mora se učiniti više na smanjenju konzumacije šećera i poticanju zdravijih alternativa.”

Propadanje zuba u djetinjstvu i pretilost, dva su raširena pitanja u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja su proizašla iz visoke razine konzumacije šećera.

Najnovije brojke iz Javnog zdravlja Engleska, nagovještaju da su djeca mlađa od deset godina već konzumirala šećer na razini 18 godišnjaka.2 Kao rezultat toga, truljenje zuba trenutno je najčešća kronična bolest među najmlađim članovima društva.

Studija, objavljena u JAMA Internal Medicine, otkrila je da su slatki bezalkoholni napici povezani sa smrću od probavnih stanja, poput bolesti crijeva.1  Umjetno zaslađeni ili ‘dijetni’ bezalkoholni napici bili su snažno povezani sa smrću od krvožilnih bolesti, poput srčanih bolesti i moždanog udara.

“Čišćenje zuba dva puta dnevno, pomoću paste za zube s fluorom, presudan je aspekt dobrog oralnog zdravlja, ali ne može spriječiti propadanje zuba uzrokovano pretjeranom konzumacijom šećera”, dodaje dr. Carter.

 

“Moramo paziti na sebe i pobrinuti se da naša prehrana to odražava. Obična voda je najbolji „prijatelj zuba“, kao način gašenja žeđi, a da ne ugrožava naše zdravlje.“

Dobrotvorna zaklada vjeruje da uspjeh poreza na šećer, uveden u travnju 2018. godine, pokazuje utjecaj kojim se može regulirati potrošnju šećera.

Dr Carter izjavljuje: “Porez na šećer pokazuje da je vladina intervencija apsolutno potrebna za smanjenje količine šećera na policama supermarketa i u britanskim kućama. Čvršća regulacija, uz to da zdravije alternative postanu financijski dostupnije, sljedeći su važni koraci u popravljanju nezdravog odnosa Ujedinjenog Kraljevstva prema šećeru.”

 

Reference

 

  1. Mullee A, Romaguera D, Pearson-Stuttard J i sur. Povezanost između konzumiranja bezalkoholnih pića i smrtnosti u 10 europskih zemalja. JAMA intern. Med. Objavljeno online 03. rujna 2019. doi: 10.1001 / jamainternmed.2019.2478
  2. Velika Britanija. (2019). NDNS: rezultati iz 7. i 8. godine (kombinirano). [online] Dostupno na: https://www.gov.uk/government/statistics/ndns-results-from-years-7-and-8-combined

Comments

comments