Tinejdžeri

Osmijeh je prvo što ljudi primijete na vašem licu!

Svi pokušavaju izgledati najbolje što možete, a tinejdžersko doba je jedno od najvažnijh razdoblja kad je osim zdravlja bitna i estetika.
Pokušat ćemo Vam odgovoriti na Vaša pitanja.

11 savjeta za blistav osmijeh

 • Peri zube nakon svakog obroka, a najmanje dva puta dnevno i to nakon doručka i večere.
 • Nije dovoljno prati zube, važno ih je OPRATI. Za to je potrebno vrijeme. Preporuča se dvije minute. Četkaj zube onoliko dugo koliko traje glazbeni broj na tvom MP4 što je otprilike dovoljno vremena da opereš zube kako treba.
 • Promijeni četkicu svaka 3 – 4 mjeseca, a po potrebi i ranije. Zašto? Nova četkica efikasnije uklanja plak, a ako si u međuvremenu bio/bila bolestan/bolesna, promijeni je i češće. Mikroorganizmi koji ostaju na četkici mogu pomoći duljem trajanju bolesti.
 • Koristi konac za zube i/ ili interdentalne četkice. To su pomoćna sredstva kojima ćeš uspješnije ukloniti plak između zubi.
 • Kad si već oprao/la zube, uloži i dodatan napor pa očetkaj i jezik. Redovitim četkanjem jezika s njega uklanjamo odumrle stanice i ostatke hrane koji se nakupljaju i važan su uzrok neugodnog zadaha.
 • Žvači žvakače bez šećera. Žvakanjem guma za žvakanje potiče se lučenje sline koja je prirodna zaštita protiv karijesa. ZAPAMTI: guma za žvakanje NIJE nadomjestak za četkicu.
 • Pravilno se hrani. Jedi hranu bogatu vlaknima, cjelovite žitarice, sirovo voće i povrće, a izbjegavaj međuobroke. Junk food, slatkiši i slatki napici povećavaju rizik oboljevanja od karijesa.
 • Koristi paste za zube obogaćene fluorom.
 • Ne puši. Pušenje cigareta mijenja boju zubi, povezano je s lošim zadahom, smanjuje osjet okusa i loše djeluje na ukupno zdravlje sluznice usne šupljine i zubi.
 • Redovito posjećuj stomatologa radi kontrolnog pregleda zubi i usta i profesionalnog čišćenja.

 

Piercing

Ma koliko zastrašujuće izgledalo zabadanje igle u jezik, svjedoci smo kako je upravo taj način izražavanja osobnosti postao vrlo uobičajen.

Oralni piercing je piercing jezika, usana ili obraza te je povezan, mada se tako ne čini, s većim rizikom komplikacija nego bušenje ušnih resica.

Prije nego se odlučite dodati kojekakve ukrase na svoje lijepo mlado lice, razmislite o mogućim komplikacijama. Najčešće komplikacije su obilno krvarenje koje se teško zaustavlja, infekcije (upale), ozljede usta i zubi. Ostale komplikacije uključuju oticanje, ožiljke, oštećenja važnih anatomskih struktura (krvne žile, živci), parodontne bolesti.

I dalje ste ustrajni u svojoj namjeri da napravite makar jednu rupu u jeziku, usni,obrazu…?

Samo za vas: Umnjaci

Umnjaci su posljednji zubi koji niču, smješteni na kraju zubnog niza. U pravilu se to događa između 17. i 21. godine. Ako spadate u grupu rijetkih sretnika koji s njihovim izrastanjem nije imao problema, možda niste ni svjesni da ih posjedujete. S obzirom da niču posljednji, čest je slučaj da za njih više nema mjesta u zubnom nizu. Ostaju zaglavljeni u kosti čeljusti i nikad ne ugledaju svjetlo dana pa za takve zube kažemo da su impaktirani ili su poluimpaktirani, što je češće (i bolnije) jer izniknu djelomično. Preporuka je da se djelomično iznikli umnjaci uklone jer mogu stvarati tegobe i ugroziti susjedne zube.

Sljedeći su razlozi za njihovo uklanjanje:

 • perikoronitis – ponavljajuća upala zubnog mesa koje dijelom prekriva zub
 • karijes – u području djelomično izraslog zuba lakše se nakuplja hrana i stvara plak, a teže održava higijena pa karijes može nastati i na osmici i na distalnoj plohi sedmice
 • parodontološki – operkulum može biti predispozicija za razvoj akutnog nekrotizirajućeg gingivitisa i nekih kroničnih tegoba
 • ortodontski – povezanost s kompresijom zubi nije dokazana, ali operativno vađenje osmica može biti potrebno tijekom ortodontske terapije i ortognatske kirurgije
 • ciste – nastaju oko neiznikle krune zuba.

 


Bravice

Vjerojatno već znate da je zube moguće ispraviti i bez PhotoShopa, ali ono čega možda i niste svjesni jest da ortodontskom terapijom dobivate puno više od lijepog osmijeha.

Ortodoncija je posebna grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem nepravilnosti položaja zubi i čeljusti. Iako se na prvi pogled čini da se radi samo o estetskim problemima, optimalni i harmonični odnosi, koji su rezultat ortodontske terapije, doprinose boljoj funkciji i očuvanju oralnog zdravlja. Ortodontska terapija najefikasnija je u razdoblju od 10. do 17. godine, tj. u vrijeme intenzivnog rasta i razvoja cijelog organizma kada se i zubi lakše pomiču.

Ne postoji gornja dobna granica za ortodontsku terapiju. Sve je više odraslih orodontskih pacijenata koji nošenjem ”aparatića za zube” žele uljepšati svoj osmijeh.

Dvije su osnovne vrste ortodontskih naprava:

 • mobilne – pacijent ih sam stavlja i vadi iz usta te ih nosi 14 do 16 sati dnevno
 • fiksne – pacijent ih nosi stalno, a postavlja ih i uklanja isključivo stomatolog.

Izbor ”aparatića” ovisi o planu terapije, vrsti anomalije i životnoj dobi.

Koliko dugo će trajati?

Što je anomalija kompliciranija i što ste stariji, terapija će trajati dulje. Većina pacijenata može se nadati okončanju terapije nakon 18 do 30 mjeseci, a zatim slijedi faza nošenja retainera.

S ”bravicama” na zubima oralna higijena je važnija nego ikada. Četkajte zube nakon svakog jela mekom četkicom i zubnom pastom s flourom. Nakon pranja provjerite u ogledalu postoji li ostataka hrane i plaka oko bravica. Smanjite unos slatkih napitaka i ljepljivih slatkiša. Čvrstu zdravu hranu (mrkvu, jabuku…) izrežite na komade prije jela, a hranu poput kokica ili lješnjaka izbjegavajte jer može oštetiti bravice i žice.

Svakih 4 do 6 mjeseci otiđite svom stomatologu radi profesionalnog čišćenja kako bi vam zubi i desni ostali zdravi.

Dijagnostika, prevencija i ispravljanje nepravilnog položaja zubi kod djece ima brojne, ne samo estetske, već i zdravstvene prednosti, s obzirom da nepravilan zagriz ili odnos između gornje i donje čeljusti može uzrokovati brojne poteškoće. No, dobra je vijest da se ovakvi nedostaci mogu vrlo uspješno tretirati raznim metodama, osobito u ranijoj dobi.

Kada započeti s ortodoncijom?

S ortodoncijom možete započeti bilo kada. Međutim, smatra se kako je idealno vrijeme za prvi posjet ortodontu u dobi od 7 godina. Premda često u ovoj dobi terapija neće biti potrebna, ortodont već tada može utvrditi u kojem smjeru se razvija zagriz i odnos između gornje i donje čeljusti te tako preventivno djelovati na potencijalne nedostatke.

Prvi pregled kod ortodonta

Na prvi pregled potrebno je ponijeti sliku cijele čeljusti (ortopantomogram). Ortodont će potom uzeti otiske čeljusti te, ukoliko je potrebno, pacijenta uputiti na slikanje glave ili latero-lateralni kraniogram. Nakon obavljenih dijagnostičkih metoda, ortodont će izraditi plan terapije koji će potom prezentirati pacijentu.

Ortodontski aparati za djecu i mlade

Ortodontske naprave služe za ispravljanje nepravilnog zagriza, uspostavljanje pravilnog odnosa između gornje i donje čeljusti, rasterećenje zgloba, dobivanje zadovoljavajućeg profila i estetski oblikovanih zubnih lukova. Dok se kod starijih osoba takvi nedostaci ispravljaju gotovo isključivo fiksnim aparatićem, kod djece i mladih postoji više metoda koje se mogu primijeniti.

Nakon što ortodont bude imao potpuni uvid u stanje pacijenta, odredit će terapiju i preporučiti jednu od sljedećih ortodontskih naprava:

Fiksni aparatić

Fiksni aparat je ortodontska naprava koja se sastoji od bravica na svakom zubu, prstenova ili tuba na kutnjacima, žice koja povezuje zube te gumenih dijelova. Bravice na fiksnom aparatu mogu biti metalne, plastične, keramičke ili u kombinaciji tih materijala.
Prednost fiksnog aparata je brži i precizniji pomak zuba, kao i ukupno bolji rezultati u odnosu na druge metode. Danas postoje razne vrste estetski prihvatljivih fiksnih aparata, u bojama ili potpuno prozirni, tako da djeca puno lakše prihvaćaju ovu metodu.

Mobilni aparatić

Mobilni aparati su ortodontske naprave koje dijete može samo skidati ili stavljati u usta. Upravo iz tog razloga vrlo je važna suradnja djeteta s obzirom da se aparat mora nositi 14-16 sati dnevno. Ova vrsta ortodontskih naprava može se upotrijebiti samo kod djece koja još rastu.

Prednosti mobilnih aparata u odnosu na fiksne su bolja higijena, mogućnost skidanja i lakša prehrana, a nedostaci su ovisnost o kooperativnosti pacijenta, pomak zubi nagibom i ograničen rezultat.

Mobilne aparate možemo podijeliti na aktivne i pasivne.

Headgear

Headgear je ortodontska naprava koja se sastoji od prstenova koji se cementiraju na prve trajne kutnjake, šestice, i od luka koji ima dva dijela – jedan koji se umeće u tubice na prstenu i jedan koji ide izvan usta i za kojeg se prikači gumena traka koja ide oko vrata.
Headgear se može koristiti u slučaju da je došlo do preranog gubitka mliječnih zubi. Tada se gornje šestice pomiču naprijed i oduzimaju mjesto novim zubima, koji se u tom slučaju moraju vaditi. No, ako se stavi headgear šestice se pomiču na prirodan položaj i tako oslobađaju potrebno mjesto.

Osim što može spriječiti vađenje zubi, headgear se koristi i kako bi se zaustavio pretjerani rast gornje čeljusti kod djece. Nakon terapije headgearom obično slijedi fiksna terapija.

Lingvalni luk

Lingvalni luk se, isto kao i headgear, koristi kako bi se zadržala pozicija šestica ukoliko dođe do preranog gubitka mliječnog zuba. Naprava se cementira na donje šestice, gdje ostaje do nicanja trajnih zubi.

Hyrax

Hyrax je fiksna ortodontska naprava, koja se sastoji od prstenova koji se cementiraju na šestice i četvorke te vijka koji se okreće jednom dnevno, osim ako nije drugačije određeno. Naprava se okreće mjesec dana, nakon čega slijedi faza retencije od 4 mjeseca. Pacijent potom dobiva transpalatinalni luk koji održava postignute rezultate te fiksni aparat. Hyrax se koristi za širenje gornje čeljusti kako bi se izbjeglo vađenje zuba, poboljšao njihov položaj i omogućila prohodnost dišnih puteva.

Retencija

Retencija je vrlo važna faza ortodontske terapije koja je nužna kako bi se zubi zadržali u postignutom položaju. Ova faza traje najmanje godinu dana i u tom periodu zubi postaju stabilni. Naprave koje se koriste za retenciju su mobilne ploče za gornju i donju čeljust ili retaineri, napravljeni posebnom tehnikom i potpuno prozirni. Retencija može biti fiksna ili mobilna.

Štitnici za zube i ozlijede zubi

Povrede zubi nastaju lako, naročito u djetinjstvu. Međutim, mnoge se povrede mogu izbjeći uporabom štitnika za zube. Oni sprječavaju nastanak povreda čitave usne šupljine, osobito zuba, usana, jezika i obraza. Ovi štitnici također sprječavaju i nastanak drugih povreda od jačih udaraca koji u suprotnom mogu izazvati iščašenje i lomove čeljusti.

Dijete treba nositi štitnik za zube ako sudjeluje u aktivnostima gdje može doći do sudara sa suigračem, udaraca, ozljeda od letećih predmeta ili padova.

Ako dijete doživi povredu zuba, potražite svoga stomatologa čim prije. Ukoliko dođe do izbijanja čitavog zuba, isperite zub u hladnoj vodi, vratite ga na njegovo mjesto i hitno potražite stomatologa. Ukoliko to nije moguće, stavite zub u mlijeko i hitno stomatologu. Ako se zub reponira unutar sat vremena od izbijanja, velika je vjerojatnost da će se ponovno učvrstiti u čeljusti i imati normalnu funkciju.

Zbog sve većeg broja zvijezda čiji se zubi bijele poput bisera, velik broj tinejdžera pomoću tehnika ‘uradi sam’ želi doći do sličnog, tzv. holivudskog osmijeha.

Naime, sve više tinejdžera u SAD-u i Velikoj Britaniji sami kod kuće pokušava izbijeliti zube. Tako učestalo zube ribaju solju, limunovom korom, sodom bikarbonom, pa čak i sapunom te varikinom (izbjeljivač za rublje).

Doktori dentalne medicine upozoravaju na opasnosti ovakvih izbjeljivanja zuba jer se oštećuje caklina te, umjesto da zubi postaju bjelji, postaju tamniji te osjetljiviji na različite vrste hrane.

Stručnjaci upozoravaju da izbjeljivanje kod kuće može donijeti više štete nego koristi te preporučuju redovito pranje zuba običnom pastom, i to najmanje dvaput dnevno, te redovito čišćenje zubnim koncem. Osim ovoga, kažu da, želimo li imati bijele zube, trebamo izbjegavati cigarete, alkohol (prvenstveno taman) te tamne čajeve. Uz ovo, tinejdžerice trebaju izbjegavati ruževe za usne koji su narančastih i koraljnih tonova jer uz njih zubi dobivaju žućkasti odsjaj. Najbolje je, za biserni osmijeh, koristiti crveni, ljubičasti i ružičasti ruž za usne.

Comments

comments