Bolest uzrokovana koronavirusom 2019. (COVID-19): Novi i budući izazovi za dentalnu i oralnu medicinu

Bolest uzrokovana koronavirusom 2019. (COVID-19):

Novi i budući izazovi za dentalnu i oralnu medicinu

  1. Meng1, F. Hua2 i Z. Bian1

Sažetak

Epidemija bolesti uzrokovane koronavirusom 2019. (COVID-19), podrijetlom iz Wuhana, Kina, postala je glavni javni zdravstveni izazov ne samo za Kinu, već i zemlje širom svijeta. Svjetska zdravstvena organizacija, SZO, objavila je da eksplozija novog koronavirusa predstavlja izvanrednu međunarodnu prijetnju za javno zdravstvo. Od 26. veljače 2020. godine COVID-19 otkriven je u 34 zemlje, s ukupno 80.239 laboratorijski potvrđenih slučajeva i 2.700 smrtnih slučajeva. Mjere suzbijanja infekcije neophodne su kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa i pomoglo nadzoru epidemije. Zbog svojstava dentalnih ordinacija postoji visoki rizik od križanja infekcija između pacijenata i doktora dentalne medicine i ostalog osoblja.

Za ordinacije dentalne medicine i dentalne klinike na područjima koja su (potencijalno) pogođena s COVID-19 hitno su potrebni strogi i učinkoviti protokoli za kontrolu infekcije. Ovaj se članak temelji na našem iskustvu i relevantnim smjernicama i istraživanju, uvodi osnovna znanja o COVID-19 i bolničkoj infekciji u okruženjima dentalne medicine i pruža preporučene protokole rukovođenja za doktore dentalne medicine i studente u (potencijalno) pogođenim područjima.

Ključne riječi: virologija, suzbijanje infekcija, javno zubno zdravstvo, dentalna edukacija, prijenos podataka, rukovođenje dentalnom ordinacijom

Comments

comments