Kako omiljeno alkoholno piće može promijeniti bakterije u Vašim ustima…i to nije dobra novost

Samo jedno alkoholno piće dnevno mijenja ravnotežu bakterija u ustima i može dovesti do niza bolesti od zubnog karijesa do raka usne šupljine, otkriva nedavna studija.

 

Istraživači izučavajući učinke alkohola na oralno zdravlje otkrili su da navike pijenja utječu na vrstu bakterija koje su naseljene u ustima, sa većim brojem tzv. “loših bakterija” koje su nađene kod onih koji dnevno konzumiraju alkohol.

 

Znanstvenici su testirali uzorke sline više od tisuće odraslih osoba i utvrdili da, u usporedbi s onima koji ne piju alkohol, druga skupina pilaca jednog ili više alkoholnih pića dnevno, imaju značajno manje zdravih bakterija u ustima, sa značajnim porastom bakterija štetnih za oralno zdravlje.

 

Ovakve promjene mogu doprinijeti bolestima povezanim s alkoholom kao što je bolest zubnih desni, zubni karijes, rak glave i vrata i probavne cijevi. Zaklada za oralno zdravlje nastoji podići svijest o opasnosti alkohola i utjecaja koji ima njegovo redovito uživanje na usta i ukupno zdravlje.

 

Dr. Nigel Carter, izvršni direktor Zaklade za oralno zdravlje, izjavio je “postoje stotine različitih vrsta bakterija u ustima i one imaju značajnu ulogu u dobrobiti pojedinca. Ove bakterije u konačnici su izbalansirane i važne za održavanje svega, od imunog sustava  i kako se tijelo nosi sa zagađenosti okoliša, do zaštite zubi i zubnih desni, pomažući u probavi nakon jela i pila.

 

Neravnoteža bakterija uzrokovana pićem alkohola može uzrokovati ozbiljne probleme u ustima kao što su bolesti zubnih desni, kao povećanje rizika od raka glave i vrata, i bolesti srca.”

 

Studija je nadalje utvrdila da način uživanja alkohola također utječe na vrste bakterija u ustima. Testiranje je izvršeno na uživanju vina, piva i oštrih pića. Istraživači su našli da oni koji uživaju vino imaju više bakterija koje su odgovorne za bolesti zubnih desni u usporedbi s onima koji ga ne piju, dok su konzumenti piva imali više onih bakterija koje se povezuju sa razvojem zubnog karijesa.

 

Istraživači su bili u mogućnosti pokazati da se uživanje alkohola povezuje sa smanjenjem zastupljenosti Lactobacila, bakterija korisnih za oralno zdravlje, jer smanjuju rizik razvoja zubnog karijesa. Nadalje, našli su da alkohol suzbija rast patogena koji mogu pomoći u smanjenju upale zubnih desni.

 

“Brojna visoko profilirana istraživanja prethodno su istaknula opasnosti prevelikoga uživanja alkohola, međutim predmetno istraživanje nudi dodatne povode za zabrinutost” dodaje dr. Carter.

 

“Stoga je važno bit svjestan učinaka, da čak i umjereno uživanje alkohola može imati na oralno i ukupno zdravlje, ako je ostvareno u tijeku duljeg vremenskog razdoblja.”

 

“Najbolji način da se netko sam zaštiti od bolesti koje uzrokuje alkohol je piti umjereno, u odnosu na količinu i učestalost.

 

Posebno je važno da se prije odlaska u krevet, zubi očetkaju ispravno nakon uživanja alkoholnih pića. Ne smijemo dopustiti da se loše bakterije razviju u tijeku noći.

 

Ispravno čišćenje usta  prije spavanja može neutralizirati bakterije u slini i pomoći da se spriječi bilo koji nepoželjan učinak bilo na oralno ili opće zdravlje.”…više

 

https://www.dentalhealth.org/news/how-your-favourite-tipple-could-be-changing-the-bacteria-in-your-mouth-and-its-not-good-News

 

Comments

comments