Što dolazi prije, četkanje zubi ili čišćenje prostora između zubi?

Što dolazi prije, četkanje zubi ili uporaba zubnog konca? Novo istraživanje pokazuje da se prvo trebaju očistiti prostori između zubi, a onda slijedi njihovo četkanje

 

Nova istraživanja pokazala su da je interdentalno čišćenje prije njihovoga četkanja, najbolji način djelotvornog čišćenja zubi.

Istraživanje je pokazalo da se uporabom zubnog konca odstranjuju bakterije i ostaci hrane između zubi, što omogućuje da samo četkanje bude uspješnije u uklanjanju plaka.

Oni koji su čistili inerdentalne prostore prije četkanja zub, imali su čišća usta od onih koji su to učinili nakon četkanja.

Dr. Nigel Carter, glavni izvršni direktor Zaklade za oralno zdravlje, smatra da rezultati istraživanja pokazuju zašto je tako važno interdentalno čišćenje kao dio naše dnevne prakse.

Dr. Carter navodi: “Dok je četkanje zubi dva puta dnevno sa zubnom pastom sa fluorom, nesumnjivo bitno za dobru praksu za održavanje oralnog zdravlja, ovo istraživanje pokazuje da čišćenje intedentalnih prostora također ima veliku ulogu u održavanju zdravlja zubi i njihovih desni.

Samo četkanje očisti tri od pet ploha naših zubi, tako da je čišćenje prostora između zubi prije nego uporabimo četkicu izrazito korisno. To pomaže u sprečavanju bolesti zubnih desni uklanjanjem plaka iz područja u koja sama četkica ne može doprijeti.

Mit je da dobra dnevna praksa u održavanju oralnog zdravlja počinje i završava četkanjem zubi dva puta dnevno. To jednostavno nije istina.

Važnost brige o zdravlju naših zubi i njihovih desni čišćenjem interdentalnih prostora, a zatim četkanjem ne može se dovoljno naglasiti. Čineći to uz uravnoteženu prehranu s malom količinom šećera i redovitim posjetima doktora dentalne medicine, učinit će problem s našim oralnim zdravljem bitno manje vjerojatnim.”

Zaklada gorljivo ističe važnost zdravih usta nakon brojnih nedavnih studija koje povezuju loše oralno zdravlje sa bolestima srca, dijabetesom, demencijom, pa čak i erektilnom disfunkcijom.

Smjernice Zaklade za oralno zdravlje za interdentalno četkanje

Interdentalne četkice se proizvode u raznim veličinama, od tankih od 0,4 mm do debljine od 1,5 mm. Bilo koju interdentalnu četkicu koristite, ona mora biti pravilno smještena između zubi bez uporabe velike sile. Možda će Vam trebati nekoliko različitih veličina, a najbolji je način da to otkrijete, da zamolite svog doktora dentalne medicine za pomoć na prvom sljedećem posjetu.

1.     Interdentalnu četkicu držite između palca i kažiprsta

2.     Nježno smjestite četkicu između zubi – nemojte je silom gurati u prostor između zubi

3.     Četkajte između Vaših zubi u smjeru prema usnoj šupljini i obrazu

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Periodontolgy, također je pokazalo da je čišćenje međuzubnih prostora prije četkanja zubi bolje za naše zube, jer će vjerojatno više fluorida ostati u ustima nakon završetka pranja organa usne šupljine.

“Fluor je prirodni mineral koji štiti zube od propadanja i smanjuje količinu kiseline koju stvaraju bakterije na zubima” dodaje dr. Carter.

„Posjedovanje dobrog oralnog zdravlja ne svodi se na jednu činjenicu. Važno je razumjeti kako različiti svakodnevni izbori mogu utjecati na zdravlje Vaših zubi i desni.“

Izvor: Oral Health Foundation, 20. rujna 2018. godine

Comments

comments